اگر چه طراحي رابط کاربري مفهومي قديمي تر بوده و بيشتر از آن استفاده شده است، اما به علت برداشت هاي غلط بسيار، يافتن پاسخي براي سوال “طراحي رابط کاربري چيست؟” امري دشوار است. در حالي که تجربه کاربر، مجموعه اي از وظايف متمرکز بر بهينه سازي محصول براي استفاده همراه با لذت کاربر و افزايش کارايي است، طراحي رابط کاربري مکمل آن است و شکل و ظاهر، حس و جذابيت محصول را در بر مي گيرد. همانند طراحي تجربه کاربري، طراحي رابط کاربري نيز نقشي چند وجهي و چالش برانگيز است. طراح رابط کاربري مسئول تبديل محتوا،طرح و ظاهر يک محصول به تجربه اي جذاب براي کاربر است. بر خلاف رابط کاربري (UI)، تجربه کاربري (UX) مفهومي کاملا ديجيتال است. نقش طراحي رابط کاربري براي هر رابط ديجيتال و کاربران آن در زمينه احساس ناشي از برند و اعتماد به برند نقشي بسيار مهم و ضروري مي باشد. گرچه ارتقا حس ناشي از برند و اعتماد به برند به طور خاص وظيفه ي طراح رابط کاربري نيست، اما طراحي رابط کاربري محصولات برند بر اين دو موضوع تاثيرگذار است.

ر شرکت‌هاي کوچک و نوپا وظيفه‌ي طراح رابط کاربري را معمولا صاحب شرکت به عهده مي‌گيرد و درخواست‌هاي خود را به طراح سايت و ديگر اعضاي گروه مي‌دهد اما در شرکت‌هاي بزرگ و حرفه‌اي فردي براي طراحي و بررسي تجربه‌ي کاربري استخدام مي‌شود که تعامل بالايي با بخش طراحي دارد. البته در ايران معمولا وظايف طراح تجربه‌ي کاربري( UX کار) به شغل‌هاي ديگر مثل بخش بازاريابي يا مدير شرکت واگزار مي‌شود. به همين دليل در بيشتر شرکت‌هاي ايراني UI کار داريم ولي UX کار نداريم.

چرا اپل توانست در بازار شلوغ گوشي‌هاي موبايل جا باز کند!؟ چون طرح اولين آيفون شامل يک صفحه بزرگ بود و تنها با 1 دکمه! نه يک کيبورد 20 دکمه‌اي و شلوغ! چرا گوگل توانست در برابر ياهو موفق شود؟! چون به‌جاي پيشنهاد دادن 30 مؤلفه مختلف، به کاربران اجازه داد خودشان انتخاب کنند.
در مقاله بعدی تفاوت های میان UI و UX خواهیم پرداخت